KENALI BITCOIN: MATA WANG DIGITAL MASA HADAPAN YANG MAMPU MENJADIKAN ANDA KAYA RAYA - Kongsi Media

Breaking

Selasa, 12 Januari 2021

KENALI BITCOIN: MATA WANG DIGITAL MASA HADAPAN YANG MAMPU MENJADIKAN ANDA KAYA RAYA


Bitcoin atau lebih dikenali sebagai BTC merupakan sejenis mata wang digital yang mula mendapat perhatian masyarakat dunia pada hari ini. Ia telah dicipta Satoshi Nakamoto pada tahun 2009. Identiti Satoshi Nakamoto tidak sama sekali diketahui sama ada seorang individu atau sebuah organisasi. Bitcoin menggunakan sistem rangkaian peer-to-peer dan hanya memerlukan internet untuk melakukan transaksi antara individu.


Sistem yang digunakan oleh Bitcoin dikatakan sangat selamat kerana tidak menggunakan mana-mana badan kewangan seperti bank untuk melakukan transaksi. Setiap transaksi yang dlakukan adalah sangat cepat kerana sistem kewangan Bitcoin diuruskan oleh berjuta komputer di seluruh dunia.


Bilangan Bitcoin adalah sangat terhad sekitar 21 juta Bitcoin sahaja. Ia boleh dilombong menggunakan komputer, namun mengambil masa yang sangat lama untuk melakukannya. Pada hari ini, bilangan Bitcoin yang ada di seluruh dunia adalah sekitar 18 juta Bitcoin. 


Pada awal penciptaannya, harga bagi satu Bitcoin hanyalah RM0 dan tiada nilai. Namun seiring berjalannya waktu, harga Bitcoin mula meningkat dan pernah mencapai harga RM160,000 bagi satu Bitcoin pada awal tahun 2021. Ada pihak yang menyamakan Bitcoin sebagai emas digital kerana sumbernya yang terhad dan mempunyai permintaan yang tinggi dari seluruh dunia.


Menurut beberapa kajian yang dilakukan oleh pakar kewangan, harga bagi satu Bitcoin akan mencapai nilai RM1.6 juta pada akhir tahun 2021. Perkara ini tidak mustahil untuk berlaku kerana ramai di antara orang-orang ternama mula membeli dan menyimpan Bitcoin sebagai aset masa hadapan.


Di Malaysia, orang ramai boleh membeli Bitcoin dengan menggunakan aplikasi Luno. Aplikasi Luno merupakan sebuah platform tukaran matawang digital yang telah mendapat kelulusan Suruhanjaya Sekuriti (SC). Ia boleh di muat turun di semua platform seperti telefon pintar android, komputer dan banyak lagi. Jadi anda tidak perlu risau untuk membeli dan menyimpan Bitcoin.


Di Luno, anda boleh Bitcoin dengan modal serendah RM10. Anda juga boleh melakukan transaksi pindahan wang di dalam aplikasi luno  dengan menggunakan bank-bank terkenal seperti Maybank2u, CIMB Clicks dan banyak lagi.


Berikut adalah cara untuk anda memuat turun dan mendaftar aplikasi LUNO di telefon pintar.*BONUS*
Anda boleh menggunakan kod 6DGNAF untuk mendapatkan wang tambahan sebanyak RM25.00 secara percuma apabila anda membeli Bitcoin nanti.Pesanan kami kepada anda agar simpanlah Bitcoin walaupun sedikit. Jangan sampai suatu hari nanti anda berasa menyesal kerana tidak menyimpan Bitcoin walaupun sudah mengetahuinya.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan